Tη Μεγάλη Εβδομάδα οι παραδόσεις, τα έθιμα και το γλέντι επικεντρώνονται στα ορεινά του νησιού
Στον μαγευτικό, νησιωτικό «κύκλο» των Κυκλάδων, ένα γραφικό συνονθύλευμα ανείπωτης ομορφιάς, η Πάρος ξεχωρίζει ως το ελληνικό νησί που καταφέρνει να ισορροπεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο ανάμεσα σε έναν αδιαπραγμάτευτο κοσμοπολιτισμό και την προσωπική του, νησιωτική παράδοση. Ένα ιδανικό κάρμα κεφιού και ηρεμίας που δεν θα βρείτε σε πολλά άλλα σημεία της χώρας μας.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το νησί «βουλιάζει» από κόσμο, ταξιδιώτες από το εξωτερικό και επισκέπτες από την Ελλάδα, στρώνουν τις πετσέτες τους πάνω σε βοτσαλένιες παραλίες και απολαμβάνουν το ποτό τους ή το φαγητό τους με θέα τα πολυτελή γιοτ που είναι δεμένα στη μαρίνα της Νάουσας.
Ο στολισμός του Επιταφίου τη Μεγάλη Πέμπτη και η περιφορά την Μεγάλη Παρασκευή στο ορεινό χωριό Μάρπησσα
Στο ορεινό τμήμα του νησιού, ένα μικρό χωριό καταφέρνει τα τελευταία χρόνια και προσελκύσει όλο και περισσότερους επισκέπτες που γοητεύονται από τον ήρεμο χαρακτήρα του και, κυρίως, από το γεγονός ότι δεν βρίσκεται μακριά από τις όμορφες παραλίες του νησιού, την ίδια στιγμή, όμως, παραμένει αποτραβηγμένο από τη «φασαρία» και την έντονη κίνηση της κοσμοπολίτικης Πάρου.
Η Μάρπησσα, λίγο μετά τις πολύ πιο διάσημες Λεύκες, βρίσκεται αρκετά κοντά στις παραλίες Μώλος, Καλόγερος, Πίσω Λιβάδι και Λογαράς, και τα καλοκαίρια σφύζει από ζωή, ωστόσο, την περίοδο του Πάσχα, την εποχή που ο καιρός έχει αρχίσει μόλις να γλυκαίνει και τα τοπία ανθίζουν και μοσχοβολούν, αυτό το φιλόξενο ορεινό χωριό αποτελεί ένα από τα γραφικότερα μέρη στα οποία μπορείτε να ζήσετε την εμπειρία της Μεγάλης Εβδομάδας.
Εκεί, κάθε Μεγάλη Πέμπτη, οι γυναίκες της Μάρπησσας ανηφορίζουν προς τον Μητροπολιτικό Ναό όπου περνούν όλη τη νύχτα στολίζοντας με ευλάβεια τον Επιτάφιο. Πρόκειται για μία συγκινητική διαδικασία, η οποία ολοκληρώνεται την επόμενη ημέρα με την περίφημη περιφορά, η οποία πραγματοποιείται με κατάνυξη, αργά το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, σε 15 συνολικά στάσεις. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής τα παιδιά του χωριού αναπαριστούν τα Πάθη του Ιησού, ένα έθιμο που χρονολογείται στα χρόνια πριν από Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάθε μία από τις στάσεις φωτίζεται σε ένα διαφορετικό σημείο του βουνού, δημιουργώντας ένα ανατριχιαστικό, συγκλονιστικό θέαμα.
Η αναπαράσταση των Παθών του Χριστού
Σκηνές από τα Πάθη του Χριστού δεν παρουσιάζονται με αληθοφανή τρόπο μόνο στη Μάρπησσα αλλά και στα υπόλοιπα κοντινά χωριά, στα οποία και πάλι τα μικρά παιδιά έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Στις όμορφες Λεύκες, ένα χωριό της Πάρου που φημίζεται για το καλό του φαγητό και την άπλετη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος, θα ζήσετε μία πραγματικά πρωτόγνωρη εμπειρία με την περιφορά του Επιταφίου να αρχίζει στις 12 τα μεσάνυχτα. Κάτω από τον έναστρο, καθαρό ουρανό των Κυκλάδων, και σε υψόμετρο 200 μέτρων, θα δείτε να ζωντανεύουν οι μαρτυρικές στιγμές του Ιησού, το ίδιο και στα Μάρμαρα (το χωριό που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη Μάρπησσα), αλλά και στον Πρόδρομο και το Άσπρο Χωριό. Από τον Μυστικό Δείπνο μέχρι την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και τη Σταύρωση, το δράμα του Θείου Πάθους συνεχίζει να προκαλεί δέος στους αιώνες των αιώνων.
Την αμέσως επόμενη μέρα, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, αν βρίσκεστε στη Μάρπησσα θα ζήσετε και το έθιμο της πρώτης Ανάστασης. Τριγυρίστε στα στενά σοκάκια όπου μικρά κορίτσια ντυμένα αγγελάκια στέκονται μπροστά από τα κτήρια και τα σπίτια του χωριού, σε ένα παραδεισένιο σκηνικό.
Παραδοσιακή ρεβυθάδα στο χωριό Πρόδρομος
Στον Πρόδρομο της Πάρου η ρεβυθάδα μπορεί εύκολα να χαρακτηρισθεί ως το αγαπημένο τοπικό φαγητό, σε ένα μέρος όπου η καλλιέργεια των ρεβυθιών είναι ιδιαίτερα δημοφιλής από τα χρόνια της αρχαιότητας. Όσοι έχει τύχει να βρεθούν στα ορεινά του κυκλαδίτικου νησιού το καλοκαίρι, ίσως, έχουν περάσει από το γνωστό πανηγυράκι του χωριού, την περίφημη Γιορτή του Ρεβυθιού, η οποία στήνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου.
Τις ημέρες του Πάσχα οι κάτοικοι του Προδρόμου βρίσκουν την αφορμή να γίνουν για άλλη μία φορά «εξωστρεφείς» και αληθινά φιλόξενοι, πάντα με επίκεντρο τα δημοφιλή ρεβύθια, ανοίγοντας τα σπίτια τους και τις αυλές τους για να προσφέρουν στους περαστικούς, σε συγγενείς και φίλους ένα ζεστό πιάτο ρεβυθάδα στη μνήμη των δικών τους ανθρώπων που δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Έτσι, σε αυτό το ήσυχο χωριό της Πάρου η Μεγάλη Παρασκευή αποκτά μία πιο προσωπική χροιά, έναν πόνο πιο ιδιωτικό, ένα πένθος που μας αφορά όλους.
Η άνοδος του Γολγοθά στη Λαγκάδα
Σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα χωριά της Πάρου, στη Λαγκάδα, σε υψόμετρο 429 μέτρων, η εκκλησία του Άγιου Γεωργίου μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης εκατοντάδων πιστών που συρρέουν για να πάρουν μέρος σε ένα από τα πιο κατανυκτικά και αποκαλυπτικά έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας. Η αναπαράσταση της ανόδου του Γολγοθά κουβαλά όλη τη συγκινησιακή φόρτιση του κόσμου, έτσι όπως μία ατελείωτη σειρά από σκυφτούς ανθρώπους με κεριά σκαρφαλώνουν αργά – αργά τον λόφο μέχρι τον ναό. Αν είστε στην Πάρο τις μέρες του Πάσχα αυτό είναι
Η Ανάσταση στην Εκατονταπυλιανή στην Παροικιά
Ολόκληρο το νησί φοράει το πιο πανηγυρικό του χαμόγελο κα φωτίζεται από άκρη σε άκρη με βεγγαλικά και πυροτεχνήματα το βράδυ της Ανάστασης. Σε όποια εκκλησία της Πάρου κι αν επιλέξετε να ακούσετε το «Χριστός Ανέστη» η νύχτα γίνεται μέρα με δεκάδες λάμψεις να εκτοξεύονται ψηλά στον ουρανό και το γιορτινό κλίμα τυλίγεται με τον δροσερό άνεμο των Κυκλάδων.
Στην Εκατονταπυλιανή της Παροικιάς, όμως, την πανέμορφη εκκλησία απέναντι από το λιμάνι του νησιού θα ζήσετε μία από τις ομορφότερες Αναστάσεις της ζωής σας. Εκεί, πλήθος κόσμου συρρέει από νωρίς στον μεγάλο περίβολο και η ατμόσφαιρα είναι αληθινά μαγευτική.
Αν από την άλλη, επιθυμείτε να ζήσετε την εμπειρία της Ανάστασης πραγματικά διαφορετικά στα μικρά ξωκλήσια της Πάρου η θεία λειτουργία γίνεται σε ένα εξώκοσμο περιβάλλον, αποκομμένο από τον κόσμο και την επαφή με την τεχνολογία, με μοναδικό φως τα αναμμένα κεριά και με τον ήχο των καμπάνων να πλημμυρίζει τα αυτιά και την καρδιά σας.
Η γιορτή της Αγάπης
Την Κυριακή του Πάσχα όλη η Ελλάδα παραδοσιακά ενώνεται σε ένα αστείρευτο, ανοιχτόκαρδο γλέντι. Στην Πάρο θα το ζήσετε με την καρδιά σας, σε όποια γωνιά του νησιού κι αν επιλέξετε να βρεθείτε. Στη Νάουσα οι εορτασμοί αρχίζουν από νωρίς καθώς στο παλιό λιμανάκι, εκεί όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα μερικά από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια ολόκληρων των Κυκλάδων, τα τραπέζια στρώνονται απ’ άκρη σ’ άκρη, το κρασί και το τσίπουρο ρέουν άφθονα και οι μεζέδες και τα κρέατα μπαίνουν στη φωτιά από νωρίς. Θα γίνεται ένα με το πλήθος και θα χορέψετε μέχρι τελικής πτώσεως σε ένα ξέφρενο πασχαλιάτικο πάρτι, κατά το οποίο ο κόσμος καταλήγει να λικνίζεται και να τραγουδάει ακόμα και πάνω στις ταράτσες των κτηρίων.
Ωστόσο, στο επίκεντρο του κεφιού εξακολουθούν να βρίσκονται τα γραφικά χωριά στα ορεινά του νησιού. Ειδικά στη Μάρπησσα στήνεται η πιο μεγάλη γιορτή, γνωστή και ως το «Τραπέζι της Αγάπης». Εκεί, παραδοσιακές ορχήστρες με ντόπιους μουσικούς παίζουν από το πρωί στην πλατεία, ενώ οι κάτοικοι βγάζουν τις σούβλες τους στις μικρές, εσωτερικές αυλές και κερνούν τον κόσμο ψητά, εδέσματα και ποτό στην πιο μεγάλη γιορτή προσφοράς που βάζει ο νους. Αυτό δεν είναι άλλωστε το πραγματικό μήνυμα του Πάσχα; Aγάπη και αλληλεγγύη για όλο τον κόσμο.
Πηγή : travel.gr